Målad och tapetserad byrå med Stig Lindbergs Berså-tapet och egengjorda läderhandtag.

stig_lindberg_tapet_vit_gra

Äntligen fanns tid och allt material på plats hemma för att göra om ytterligare en byrå (Rast från Ikea), woho! Min tidigare remejk av en likadan byrå i rosa, blommig tapet och kromhandtag kan du se och läsa om här. Den här gången tänkte jag köra en lite lugnare kombo. Utgå från vit färg, fixa egna handtag av gammalt läderskärp och tapetsera lådfronterna med ett av mina absoluta favoritmönster, Stig Lindbergs klassiska Berså.

Måla byrån

Jag började med att måla själva ”kroppen” på byrån vit (obruten färg, dvs ingen nyans).

mala_byra_vit

Medan den torkade ögonmåttade jag hur långa handtagen skulle behöva bli och klippte isär det gamla läderskärpet, köpt på second hand. Handtagen tänkte jag mig i ögleform.

handtag_av_laderskarp

Tapetsera lådorna

Sen var det dags för lådorna att få den fina tapeten Berså, från Boråstapeter, på sig. Den obehandlade träytan sög åt sig mycket tapetlim, så jag blaskade på riktigt ordentligt för att sen torka bort överflödigt lim med en fuktig trasa. Trasan är också perfekt för att platta ut och trycka till själva tapeten med.

tapetsera_byralada

Nya handtag

Nu höll jag på att glömma ett moment jag gjorde innan jag tapeterade lådorna. I och med att skärpbitarna som skulle bli handtag, nästan blev 5 mm höga, fick jag karva ur träet på varje låda där handtagen skulle sitta. Man ser det kanske på nedanstående bild att lädret ligger lite nedsänkt på kanten. Detta för att byrålådorna skulle gå att dra ur ordentligt. Lite jobbigt annars. Jag karvade med kniv ned ca 5-8 mm, sen gick det hur bra som helst (efter tapetseringen) att skruva ned handtagen på plats i nedgröpningarna.

laderhandtag_fastskruvat_detalj

Ta-daa! Målade det vita lagret en gång till, sen var byrån färdig!

stig_lindberg_byra_laderhandtag

detalj_byra_stig_lindberg

fore_efter_byra_stig_lindberg_remake

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s