Odla ärtor inomhus i väntan på våren.

Är det bara jag som tycker det känns som att ögonen aldrig tycks öppnas ordentligt under dessa grå dagar? Vilken ynnest att det snart blir vår igen, längtar som en galning. Under tiden har jag fastnat för vloggen Skillnadens trädgård, burrar in mig i en filt och flyr in i Sara Bäckmos härliga trädgård, där hon odlar året runt så att det finns frukt och grönt jämt. Så inspirerande!

langtan-illustration

Illustration jag gjort i väntan på våren.

Själv tog jag fram en skopa jord nu, som jag föste ned i en kruka tillsammans med ett gäng torkade ärtor. Det är ju en väldigt tacksam, liten trevlig sak att så inne, ärtan. Det blir en fin grön bladstjälk för salladen eller för att snitsa till toppen på en macka eller maträtt med, dessutom nyttig!

odla-artskott

Jag funderar på hur det går för vår lilla stuga nere vid Kolmården. Än är det för kallt och rått för att åka dit. Och vitlöken! Vi satte vitlök i oktober och mer odlat kommer det bli i vår och sommar, men vi har två rejäla utmaningar: 1. Mördarsniglar i massor (inte dagtid, men nattetid) 2. En oenig familj. Alla tycker inte det är hejbaberiba att vara på landet, tyvärr. Men problem är ju till för att lösas brukar jag tänka. På ett eller annat sätt ska det gå.

odlingsbadd-illustration

Är det inte så här en odlingsbädd ser ut!?

Vi får fokusera på att odla sådant som sniglarna inte tycker smakar gott, detta är något jag googlat på och har lite egen erfarenhet av. Under de en och en halv sommar vi haft huset har vi fått behålla röda vinbär, körsbär och smultron. Rosorna har också fått stå. I år vore det roligt att prova med rabarber och mer lök, gul-, röd- och purjolök (sniglarna gillar visst inte lök och inte rabarber). I Skillnadens trädgård pratar man om en fin spenatsort som heter nyzeeländsk spenat, den skulle jag vilja prova, men undrar om den får stå kvar? Jag får för mig att odlande har en sån potential på vår tomt, som är dränkt i sol hela dagen. Sen hade det varit kul med sallad och örter, men då krävs en liten inhägnad för att hålla sniglarna borta. Här hittade jag en idé med att klämma fast fiberduk på kanterna om pallkrage, för att hålla sniglarna borta, det kanske kan funka?

Nåväl, det var allt för denna gång, nu är det bara att fortsätta längta ett tag till då 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s