Provar på täckodling för första gången.

De blommor som lyste upp i det beigefärgade gräset denna helg, lyste speciellt för offren och deras närstående som drabbades i fredags i Stockholm. Jag är fortfarande tagen av den hemska händelsen, men tänkte iallafall lägga upp lite bilder och skriva om vår premiärtäckodling. I liten skala, närmare bestämt på 3 kvm av 1000 på tomten.

Lilja fick skriva skyltarna och skojade till namnen lite, så det vi sådde igår var: Löksallad röd (Röd salladslök) och Bettanröd (Rödbetor). Det här är det absolut första vi provar att så, förutom vitlökarna vi satte ned i höstas, ska bli så spännande att se hur det utvecklar sig.

Under den nyköpta jorden la vi ett lager tidningspapper enligt tips på nätet. Detta ska stoppa all tidigare växt som fanns i landet (dvs bara ogräs typ). Efter ett tag förmultnar tidningarna.

Ovanpå jorden körde vi lite täckodling, dvs täckte med ett lager av gräsklipp, löv och små grenar blandat. Det var bara att återanvända gammalt joks på tomten och liksom bädda in jordlagret med de nedstoppade fröna. Det håller fukten bättre och maskarna tycker det är svinhärligt med lite burr som de kan börja bryta ned och skapa ny fin jord av. Imorse verkade det dock vara någon annan som också uppskattade det pösiga lagret och byggt en gång rakt in, hittat tidningspappret och rivit upp det lite. Vi vågade inte undersöka närmre, Stefan trodde kanske på orm, men jag önskar det var en liten sork eller näbbmus som gottat till sig i en ny boning. Bara de inte äter upp skörden!!

Kunde inte låta bli att räfsa upp ytterligare en yta i den befintliga jorden imorse och trycka ned lite sockerärtsfrön. Vid den ytan stack jag ned några pinnar (lite True Detective-inspirerat kände jag), som sockerärtorna är välkomna att slingra sig runt när de väl kikar upp. Okej, så här i min fina paintskiss ovan ser vi odlingar för 1. Vitlök 2. Röd salladslök 3. Rödbetor och 4. Sockerärtor. Det ser så litet ut, men det är faktiskt lite större i verkligheten. Och vi har så mycket fix på tomten. Idag högg Stefan till exempel bort ett rotsystem av en vild och utbredd nyponbuske. Piuh! Skulle lätt kunna ha denna tomt som heltidssyssla.

Söta små blå blommor vid trappan.

…och påskliljor som verkligen lyste med sin fina, gula färg ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s